10/3/2021
Gorivo - Benzin I Dizel
 Nafta? Gorivo?

Kao sto znamo Nafta je nastala od ostataka izumrlih fosila koja su nekad hodala nasom zemljom a sad mi dominiramo njom i unistavamo je na nas nacin.

Nafta odnosno njeni derivati Dizel i Benzin su pogon za nasa vozila koja moramo da sipamo na benzinskim stanicama

Ja imam Kia Ceed benzinca 1.4  motor i za sad je to ok trosi oko 6.5 litra na 100 km i sipam gorivo boljeg kvaliteta odnosno sa vecom oktanazom.
Oktanaza nece vam doneti manju potrosnju goriva vec ce vam vas motor biti zahvalniji i imacete manje kvarova.Manje kvarova manje izdataka na vasem vozilu sad ko o tome vodi racuna meni licno 11 dinara nije neka cifra a siigurno ce mi pomoci kasnije jer necu ici na servise toliko cesto makar je to do sada slucaj i moj serviser koji mi odrzava automobil mi je preporucio bolje gorivo nisam neki ekspert ali iskustvo je takvo da ima tu necega.

Kupio sam benzinca jer nikad nisam vozio dizela i bojao sam se da kupim automobil sa dizel motorom da ne bi pomesao gorivo prilikom dolaska na benzinsku stanicu a uglavnom sipam sam na istoj. Reci cete da sam lud ali tako je ? 

Uostalom znam mnogo drugara koji su imali pogresna sipanja dizel u benzinski motor i obrnuto.

Tu igra caka da nepalite automobil vec da se samo izbaci iz brzine i saceka majstor da dodje kako bi izvukao to gorivo iz rezervoara i na taj nacin se resava muka koja je mnogo laksa nego kada sipate pogresno gorivo i upalite automobil i onda vam stane i muka jos veca jer moguce otisle dizne a ima 4 i  svaka je u proseku 100 evra i jos hiljadu cudesa.Jednom sam prisustvovao kada je radnik sipao zeni pun rezervoar benzina umesto dizela u jaguara i zena dolazi posle nekoliko minuta se vraca pesice pita ga sta je sipao on odgovara benzin a treba dizel i gde zena napada istog radnika a on jadnik nezna sta da joj odgovori i na kraju lik morao da plati 700 evra za popravku vozila uzas i mislim da i dan danas placa to sipanja a sipanje bilo pre 6 meseci.
Zato ja sam sipam :).

Interesuje me vasa iskustva sa tim da li je i neko imao ovakav slucaj?


posted by Pumpas87 at 17:30 | in:
Permalink | obavesti prijatelja | Komentara (0) | Posalji komentar