Šta zna srce šta je novac i život u Srbiji
4.2.2013

Iskreno, pribojavam se ovoga teksta. Bojim se da ću početi da patetišem, a to mrzim iako sam davno naučila da pokazivati (sa)osećanje i osećanja nije loša stvar. Naprotiv. Čini čoveka jačim iako mislimo da nas baš to ostavlja otvorenim za neke buduće povrede. Ipak, ako čovečnost nosiš na dlanu uz sposobnost da bezobrazluku i gluposti kažeš „N.“ I „Ne, hvala“, nije tako lako izaći na kraj s tobom. No, ovde reči nemaju pravo da zauzimaju previše mesta.

A šta zapravo želim da kažem?

Ništa naročito, samo da vas zamolim da se odreknete jedne kafe, jednog pića, jedne nove majice (ako možete), pakle cigareta, jedne čokolade... ili nečeg sličnog i da taj novac namenite spasavanje jednog mladog života. Za vas cenim da neće to biti preveliko opterećenje, ali bi njoj značilo. Uostalom, kad pogledamo statistiku, za sve humanitarne akcije najveći deo novca je prikupljen pomoću malih donacija od nas, pojedinaca, dok se velike kompanije i vlasti baš i nisu pokazale, pa sve i da im to donosi poreske olakšice.

Ja od ovoga nemam nikakve koristi, osim onog osećaja ljudskosti i svrhe, osim želje da koliko toliko pomognem. Devojku ne poznajem, videla sam je jednom u životu, ali poznajem ljude koji su joj bliski i znam da se radi o nekome kome je zaista potrebna pomoć.

Srce je to! Srce koje je odličilo da nju malo bojkotuje, pa joj je sada potrebna transplatacija. Za transplataciju je potreban i veliki novac, a ako ga ne prikupi i pored činjenice da je prva na listi, nema od toga ništa.

Slaba sam na ove životne priče. Slaba sam, jer je u pitanju mlada osoba koja je tek počela da živi. Slaba sam i zato što jedna od mojih najboljih drugarica ima srčanih problema i ima pejsmejker, a mamu je izgubila upravo zbog toga. Najjače od svega, devojka je veliki borac. Zato znam, osećam, da je i mlada Danica borac i da neće proćerdati svoju šansu. Ti ljudi znaju šta je život, znaju zašto su živi i znaju da budu zahvalni na svakom danu koji im je podaren. Mogli bismo mnogo naučiti od njih.

Znam da je situacija teška. Znam i da ima mnogo drugih kojima je pomoć potrebna, ali isto tako znam da vam baš ta pakla cigareta nije nužna. Čak vam šteti. Iskulirajte jedan dan. Nećete umreti zbog toga, a u ovoj zemlji u kojoj ne znamo da li se estrada politizuje ili politika postaje estradna, u kojoj je svakog dana živeti sve skuplje, a život sve manje vredi, u ovoj zemlji u kojoj se iznenadimo kad je neko nasmejan, jer je teško, možemo uraditi samo jedno – možemo se potruditi da se ispomažemo koliko možemo. Ništa više.

Eto, danas je većini plata. Mogli bismo iskoristiti tu priliku i uraditi nešto lepo.

Što se mene tiče, ja hoću. Uostalom, kad sam mogla da jedem ajvara i 'leba par dana ne bih li kupila pravo da neke ljude oteram k vragu, mogu duplo više da se držim te dijete, ne bi li ova devojka i od mene dobila mali doprinos i jedan korak bliže životu.

Sva uputstva su vam data ovde:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1259586/Srce+za+Danicu.html

Ako možete, uplatite, podelite, motivišite prijatelje i zajedno ćemo, nadam se, uspeti. Ostajte mi zdravo!

Objavio Nettle u 09:05 | kategorija:
Permalink | Obavesti prijatelja | Komentara (0) | Pošalji komentar


Komentari:

Pošalji komentar