15/12/2012 18:58
Posetite sledecu stranicu na Twitteru :

https://twitter.com/about/resources/buttons#tweet

Iskopirajte ponudjeni HTML kod i zalepite ga u kodu svog blog dizajna

iza druge varijabile <% EntryBody %> .


I to je to   : )


11/10/2010 16:25
Hteli mi to ili ne Facebook je postao smaranje bez koga se ne može. Ukoliko želite da i vaši postovi na blogu dobiju mogućnost "lajkovanja" na fejsu, evo jednog malog trika kako da to omugućite.

Otvoride kod vašeg blog dizajna. U kodu svog blog dizajna imate na dve meste varijabilu <% EntryBody %>" . Nas zanima druga.

Iza nje zalepite sledeći kod:i to je to, od sada vaš blog ima mogućnost lajkovanja na fejsu.

Gornji kod je prilagođen za srpsko govorno područje, a evo primera i za Hrvatsko:ili englesko:Iskoristite ovu opciju da sa svojim prijateljima na fejsu podelite sadržaj svog bloga.

Ukoliko ima nekih nejasnoća, pitajte...

P.S. Hvala Minji, koja mi je dala ideju da realizujem ovu novu opciju.

P.S.S.

Zaslužio sam valjda jedan lajk za ovo... hahahaha ...
18/7/2009 16:34

Nećemo ulaziti u suštinu html-a, već ćemo se pozabaviti praktičnim delom, u prevodu, i ova je lekcija namenjena za totalne početnike, koji će bez poznavanja html-a uspeti da svoj blog izmene prema sopstvenoj želji.

Za početak vam predlažem da učitate dizajn "Blood Wall", jer sam ga u medjuvremenu modifikovao zbog potrebe ove lekcije. Ukoliko jeste, vežite se polećemo.

1. Kao prvo, da bi smo uopšte krenuli sa ovom lekcijom, moramo se upoznati sa osnovnom koncepcijom označavanja boja u html-u. Svaka boja je izražena u obliku heksadecimalne vrednosti. Tako na primer bela boja ima oznaku #ffffff, crna #000000 i tako dalje. Kako će te znati koje su ostale vrednosti boja ? Pogledajte na sledećem linku heksadecimalne vrednosti boja.

2. Otvorite sada kod svog dizajna. Svaki blog dizajn se sastoji iz recimo 2 osnovna dela. Prvi je stil (to je ono što nas u suštini sada zanima) a drugi je programski deo u kome se nalaze sve neophodne komande kako bi blog pravilno funkcionisao.

Stil bloga u kodu kreće linijom:
Sve linije ispod, su linije koda koje upravljaju izgledom vašeg bloga. Obično u tom delu definišemo odredjene stilove sa parametrima koje ćemo primenjivati u svom dizajnu.

Evo konkretnog primera

Stil h2 u kodu bloga je iskorišćen za naslov posta

h2 {
font-family: "Trebuchet MS"; verdana, arial, sans-serif;
font-size: 20pt;
color: #E78883;
margin-bottom: 12px;

Stil h3 je iskoriščen za tekst posta

h3 {
font-family: "Trebuchet MS"; verdana, arial, sans-serif;
font-size: 15pt;
color: #ffffff;
margin-bottom: 2px;

Stil h4 je iskorišćen za naslov bloga

h4 {
font-family: "Trebuchet MS"; verdana, arial, sans-serif;
font-size: 40pt;
color: #CC0000;
margin-bottom: 12px;

Stil h5 za komentare

h5 {
font-family: "Trebuchet MS"; verdana, arial, sans-serif;
font-size: 10pt;
color: #ffffff;
margin-bottom: 12px;

Stil za linkove

a:link { color: #F3C5C2; }
a:visited { color: #F3C5C2; }
a:hover { color: #ffffff; }

U svakom od njih vidite četiri parametra koje možete proizvoljno da menjate,

font-family  - označava vrstu fonta
font-size - je veličina fonta
color - boja fonta
margin-bottom - margine

Stilovi mogu da sadrže i druge parametre, boldiranje fonta, prored, kao i niz drugih komandi, ali mi ćemo se zadržati na ove osnovne parametre. Dakle krenite sa eksperimentisanjem, sve što treba da uradite jeste da u svom kodu blog dizajna pronađete navedene linije iz primera i da izmenom njihovih vrednosti dobijete veličinu i boju fonta koji želite. Ovo Vam je sasvim dovoljno za početak. Srećno u eksperimentisanju.
17/7/2009 12:50


Ovaj post sam objavio na matičnom blogu pre gotovo 3 godine, kako je ova tema uvek aktuelna sa dolaskom novih blogera, smatram da bi trebalo podgrejati ovaj post, s tim što sam odradio neke neophodne korekcije.


Dakle, red je nešto i da naučimo kada je u pitanju izmena blog dizajna, kako bi svako prema svom ukusu mogao da sređuje svoj blog a da nije nužno poznavanje html-a.

 

Za početak naučićemo kako da promenimo fotku u pozadini bloga. Kao uzorak na kome ćemo eksperimentisati uzećemo blog dizajn po imenu "Blood Wall", iz prostog razloga što je sa njim najlakše manipulisati.

 

Kompletna faza bi trebalo da se odvija u nekoliko koraka.

 

1. Izabrati sliku koju želimo za pozadinu bloga. Slika mora biti veličine 1024x768 piksela. Uglavnom sve pozadine za desktop se rade u toj rezoluciji, pa se nadam da vam neće biti problem da pronađete odgovarajuću fotku. Ukoliko je manja ili veća, dimenziju fotke uvek možete promeniti na odgovarajuću u nekom foto editoru.

 

2. Sledeći korak je da tako pripremljenu fotku aploudujemo na nekom free serveru, moja preporuka je http://imageshack.us

 

Kada vam se otvori strana imageshack-a kliknite na browse, otvoriće vam se novi prozorčić u kome treba da nadjete svoju fotku koja vam čuči negde na hard disku i da je pošaljete. Ok, izabrali ste fotku, klik na host it! i nakon par sekundi vaša slika biće prebačena na server, a isti će vam ponuditi par linkova do nje. Nas zanima onaj poslednji, po imenu, direct link. Iskopirajte njegovu sadrzinu i sačuvajte je, u wordpad-u recimo. Time smo napravili osnovne pripreme.

 

3. Sada sledi onaj vama, verovatno, najhaotičniji deo, čeprkanje po kodu blog dizajna. Ali nema frke, ništa to nije strašno, niti šta možete da zeznete, jer uvek iznova možete da učitate dizajn koji ste pre toga imali.

 

Dakle idemo na glavna podešavanja, pa na dizajn. Otvoriće vam se prozor sa html kodom blog dizajna. Nas trenutno zanima samo jedna njegova linija a to je sledeća:

 

background:  #000000

url(http://img101.imageshack.us/img101/6937/pozadinaxa4.jpg)

 

Jednostavno će te je pronaći, jer se nalazi na samom početku koda, mislim da je 10-ta linija po redu.


Obratite pažnu na zagradu

(http://img101.imageshack.us/img101/6937/pozadinaxa4.jpg).


Sadržaj u zagradi je link (putanja) do pozadinske fotke koja govori blogu odakle da je pozove. Potrebno je da umesto ovog sadržaja u zagradi, ubacite direct link fotke koju ste prethodno uploudovali na imageshack i time je posao završen. Kliknite na sačuvaj izmene, i vaš blog će poprimiti novi look.

 

Ako ste pažljivo pratili uputstva preostaje vam samo da se divite svom umeću i novoj kućici ...

 

U sledećem nastavku naučićemo kako da manipulišemo veličinom, vrstom i bojom fontova u blog dizajnu.

6/2/2008 18:42

Pojedinim blogerima dešava se da se uloguju a da ih sistem nakon toga izbaci na naslovnu stranu.

Ukoliko se prepoznajete - rešite problem na sledeći način - očistite svoje browsere !!!

Za korisnike Firefox-a

- Idite u browser na opciju "Tools" pa "Clear private data", pa štiklirajte sve što se da štiklirati potom klik na "clear private data now"....

Za korisnike Internet Explorer-a

- Klik na "Tools", potom klik na "Internet options", klik na "Browser history - Delete", klik na "Delete All"

Problem će biti rešen.