22/2/2007


Čemu RSS Feed...???

Rss predstavlja novu tehnologiju za prenos tekstualnih sadržaja sa vaših omiljenih WEB lokacija (koje naravno to podržavaju). U našem slučaju skoncentrisaćemo se na Blog.

S obzirom da je na BlogOyu integrisan snažan RSS modul , a i na većini drugih modernih Blog servisa, nema razloga da se ne upoznate sa ovom tehnologijom i olakšate sebi bar malo život.

O čemu se radi, na najednostavniji način pokušaću da Vam pojasnim. Dakle pretpostavimo da dnevno posećujte 50 i više Blogova... koliko vam vremena treba da sve to izlistate... Priznaćete puno... E tu sada na scenu stupaju RSS Feed čitači,
kojih zaista ima na gomile besplatnih, a koje možete preuzeti sa net-a. Obično su to mali programi i brzo se preuzimaju. Kada ga instalirate, bez nekih većih podešavanja, jedino što treba da uradite jeste da unesete rss adrese svojih omiljenih blogova, i kada to jednom uradite, svaki put kada ga pokrenete on će za jako kratko vreme preuzeti sve nove postove koji su se u međuvremenu pojavili, tako da će te kompletan uvid imati na jednom mestu a ujedno praviće vam vašu privatnu arhivu omiljenih blogova.

E sad - kako na primer ja Vas da pratim putem RSS kanala, ako ga niste uključili, pa baš nikako. Zato, ćemo ga u samo par koraka mišem uključiti. Dok ste logovani odite u podešavanja potom klik na panel gde piše site feed u polje publikovati site feed izaberite DA... i to je to... Vaš blog biće od tog trenutka spreman za rss publikovanje. Polje koje nosi naziv Broj Unosa označava koliko će poslednjih postova biti odobreno za preuzimanje. Stavite to recimo neka bude 10. Ako pogledate pri vrhu videćete svoju rss adresu, koja je u mom slučaju

http://blogoye.toyoo.be/rss.php?w=poglavica

u vašem će biti isto TO ali umesto poglavica na kraju je ime vašeg bloga. Gotovo svi Blogovi na BlogOyu u svom dizajnu imaju RSS feed integrisan u meniju. Tako da nemorate da razmišljate koja je rss adresa vašeg prijatelja, već jednostavno desnim klikom miša na polje site feed ili rss feed (u zavisnosti od dizajna do dizajna) kada vam se pojavi meni idite na opciju copy link location a potom napravite samo paste u svom RSS čitaču . I sve je spremno za upotrebu :))

Neznam koliko sam bio jasan, jer poglavica nema baš iskustva u držanju edukativnih govora, zato ako vam nešto nije bilo jasno pitajte bez ustručavanja.

Sličan postupak je i za publikovanje podcast postova... samo što će vam u tom slučaju trebati podcast reader da bi ste pratili podcast kanale, ali o tome nekom narednom prilikom.

I za kraj evo vam adrese,
http://www.webattack.com/Freeware/misctools/fwrssreaders.html
na kojoj možete pronaći gomilu dobrih rss čitača, moj lični faforit i čitač koji koristim je ABILON, ali to je stvar ukusa... Igrajte se, isprobajte malo mogućnosti RSS kanala, ne košta ništa a vredi ;)


objavio: help u: 14:20
kategorija: obavesti prijatelja | Komentara: (3)
Ubacio sam u Abilon RSS fed, ali on me obavesxtava samo kada ima novih postova, a ne i komentara? Da li se mogu pratiti komentari na odredjenom postu? (kao kada bi pratili temu mailom na nekom forumu)

U cemu je razlika izmedju RSS i POD feed?

Hvala puno, poz.
Poslao djomlouns u 13:56, 29/7/2006 | Link | |
Na zalost putem RSS-a ne mogu se pratiti novi komentari. PODCAST fid sluzi za prenos zvuchnih postova. Podcast se dosta koristi u informativne svrhe u medijskim kutjama, za prenos vesti recimo, ali sve vishe ga i blogeri koriste kao josh jedan vid izrazavanja ) kao primer, imash na zarustrin i poglavichin blog podcast postove, ali za podcast morash imati poseban reader, takozvani podcast reader. Imash ih gomilu free na netu pa pokushaj malo sa eksperimentisanjem ))
Poslao help u 15:27, 29/7/2006 | Link | |
Ahhh sxteta za komentare;<

Hvala lepo na objasxnjenju, poz.
Poslao djomlouns u 17:20, 29/7/2006 | Link | |