Pet Drevnih gradjevina

objavio: Vojvodjanski portal kategorija: prva strana

Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

by

5. Подземни град у Турској

Град Деринкују је био мирно место у Турској. Све док 1960. године није откривено да се испод  носа становника крију неке чудне просторије. Али када су археолози још мало копали, схватили су да се испод земље крије буквално цео град.

Направљен је у осмом веку пре нове ере. Само нисмо баш сигурни ко га је направио. Али знамо да су исти ти стварно волели подземне градове и да су их градили широм Блиског истока, а испоставило се да је Деринкују највећи.
Derinkuyu+Underground+City2 Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

А да бисте схватили колико је велики тај град замислите да вам неко да чекић и каже да ископате довољно просторија да у њих стане 20.000 људи. И то комотно. То је више него што стаје у Београдску Арену рецимо.

И причамо о времену које се догодило неких 2.800 година раније.

derinkuyu map Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

Е па овај град је вероватно коришћен као тајно склониште и заштита од нападача, природних непогода или нечег трећег. И не да су га урадили него нисте свесни. Град је имао извор свеже воде, систем за вентилацију. И не само то. Него и продавнице, школу, собу са оружјем, залихе хране…

Има још нешто. Још увек није истражен цео подземни град. Ни приближно. Тако да немојте да се изненадите ако вам ускоро јавимо да се доле крије терен за фубал, базени и истурено одељење Универзитета Сингидунум.

4. Споменик на Малти

На Малти је почетком двадесетог века пронађен праисторијски подземни мегалитски споменик познат и као Хyпогеум Хал-у Сафлиени. Неки јадни физикалци су копали канал а онда случајно упали у ову бизарну гробницу. Мора да су се мало изненадили када су тамо открили неких 7.000 костура.

malta hypogeum Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

А то им очигледно није било довољно страшно па су наставили да истражују овај чудни комплекс. И онда су открили да има три нивоа али и да зна одређене трикове. Рецимо ако стојите на тачном месту и кажете нешто ваш глас ће се чути потпуно савршено јасно у целом комплексу. И то само ако сте мушкарац, пошто акустични систем ради само у фреквентном опсегу од 95 до 120 Хз.

Сада постаје стварно чудно. Ако мушкарац говори гласом тачне фреквенције од 110 херца, цео храм се претвара у резонантну кутију која ће утицати на ваш мозак па ћете упасти у транс врло брзо.
Plan de lhypogée de Hal Saflieni 1024x671 Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

И то је све што знамо о овом месту. Немамо идеју ко га је саградио. Али тај ко је све осмислио је сигурно врло добро разумео акустику али и људски мозак. Да не заборавимо да споменемо да модерни научници не би умели да направе исто то данас… Чисто да знате.

3. Брана Мариб у Јемену

Јемен је земља богата песком, али доста сиромашна водом. И зато не чуди што су 750 година пре Христа њени становници били доста мотивисани да направе моћну брану.
marib brana Jeman Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

Толико моћну да је сврстана у седам светских чуда античког света. Заправо многи се слажу да је она била најнапреднији инжењерски подухват све до времена индустријске револуције. Да вам објаснимо – да бисте имали брану није довољно да набацате камење. Потребно је да ископате тунеле, капије, пролазе. И да све буде водоотпорно и отпорно на земљотресе, временске прилике, бујице… И да може да се помера.

marin hram Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

А древни Сабињани су успели да све то изведу. И направили су брану која је радила 1.000 година. Иначе, значиће вам податак да модерне бране раде око 50 година, или до 100 ако су баш добре.

Брана је обезбедила плодно земљиште због чега је Краљица Шеба уживала у слави и богатству и заувек остала упамћена. Добар план нема шта.

2. Чудно камење Пумапунка

Пумапунку је град у Боливији. Направио га је народ Тиванаку. Али оно што га издваја је сулуда прецизност у грађевинским техникама које су развили.
 Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

Они су заправо измислили зидање уз помоћ идентичних елемената - блокова. Поред тога што је идеја променила свет, њихова прецизност је била толика да би данас могли да је постигнемо само уз помоћ ласера. А они су користи длето и чекић.
Puma Punku doorway 16 Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

И не само то него су блокове повезивали металним спојницама као и ми данас. Највећи блокови су били тешки и до 130 тона. А Тиванаки су их без проблема померали и користили као потпору у својим зградама.

Лудо у целој причи је што су Тиванаки у једном тренутку само нестали са лица земље. Наследиле су их Инке. А колико је њихов рад био добар говори да су их ови други сматрали боговима на Земљи лично.

1. Пре него што је могуће

Поново се враћамо у Турску, Тамо су шездесетих година истраживачи пронашли чудно камење поређано у круг. Слично као СтонеХенге у Британији. Али брзо су открили да је све мало старије. Тачније неких 6.000 година старије.
Gobekliphoto 1024x680 Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

Гобекли Тепе је тако настао пре 11.000 година и сматра се најстаријом грађевином коју су људи направили. Али оно што је мало чудно је што то значи да је ова грађевина настала у Каменом добу. А тада су се наша знања сводила на ударање једног камена о други. И сигурно нису подразумевала прављење огромног храма у слободно време.
gobekli tepe 21 Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

Заправо откриће је толико немогуће да би вам научници пре поверовали када бисте рекли да сте направили Боеинг 747 у подруму уз помоћ џепног алата у вашем подруму. Стварно!
gobekliStonePillars Пет древних грађевина које уопште ни не би требало да постоје

На основу угравираних слика може и да се закључи да су људи који су све направили били ловци. И да нису сејали биљке. А и то је мало чудно зато што се обично сматра да смо прво савладали основне технике агрикултуре па онда док смо чекали да порасту почели смо да правимо ствари. У сваком случају, научници се слажу да овај споменик једноставно не би ни требало да постоји. Али факат постоји.

 

komentari:

Pretrazivac interneta

samo po blogoye.net/narodnanosnja/
po celom srpskom web-u
<А ХРЕФ="хттп://ввв.триплецлицкс.цом/14570966"> <ИМГ СРЦ="хттп://ввв.сфимг.цом/СФИБаннерс/баннер448.гиф" бордер="0"/>