# # 23:12
8.11.2008
70.година "Кристалне ноћи" у Немачкој

У недељу се обележава 70 година од Кристалне ноћи када је ухапшено и депортовано у концентрационе логоре око 20 хиљада немачких Јевреја. Кристална ноћ добила је име због поломљених излога продавница чији су власници махом били Јевреји.

Повод за прогон и нападе на Јевреје било је убиство секретара немачке амбасаде у Паризу Ернста фом Рата. Њега је убио Хершел Принспан, немачки Јеврејин који је побегао у Француску, пошто је примио писмо од своје породице у коме су описани ужасни услови које су они искусили током депортације. 9.новембра, Рат је преминуо у болници, и то је дало повода нацистима да организују погром.

Немачка канцеларка Ангела Меркел уочи годишњице "Кристалне ноћи", позвала је своје сународнике да се одлучно боре против расизма и антисемитизма.Током "Кристалне ноћи" 9. новембра 1938. године нацисти су уништили 200 синагога, јеврејске куће и радње у Немачкој. Тада је убијено најмање 90 Јевреја, а око 30 000 је затворено.

Планирано је да напад изгледа као спонтани чин, али га је у ствари организовала немачка влада. Ово значи да је са организацијом било сагласно вођство НСДАП-а, и да се као у честим случајевима влада ослањала на партијску организацију као додатак званичним владиним линијама ауторитета.

"Ми знамо да је та нечувена ствар почела тог дана, а завршена је холокаустом. Морамо да чувамо сећање на тај догађај не само због поштовања према жртвама већ да осигурамо да се то никад више не понови", рекла је Меркелова у свом недељном радио обраћању на интернету. Она је додала да многи у ноћи између 9. и 10. новембра у Немачкој нису желели да виде шта се дешава око њих и да има много сведока тог времена који знају каква је судбина чекала Јевреје у Немачкој.

Меркелова ће у недељу у друштву оних који су преживели "Кристалну ноћ" учествовати на церемонији у највећој синагоги у Берлину, једној од ретких коју нацисти нису уништили.

Генерални секретар централног савета немачких Јевреја Стивен Крејмер позвао је власти да боље објасне омладини нацистичку еру и то данас "када је потребније више него икад да млади људи буду упозорени на опасност будућности од антисемитизма и крајње деснице".

 

(текст већим делом преузет са  www.rts.rs)

objavio sokrat u 23:12 | kategorija:
Permalink | obavesti prijatelja | Komentara (3)
Komentara:
sjećam se soc.vremena i izleta putevima AVNOJ-a i ulaska u Jasenovački logor...profesorica me spremala da odradim tamo na licu mjesta monolog svjedočanstva mlade žene..nastupala sam puuno, ali zaista puno ali taj nastup je nešto najpotresnije što sam odradila...mislim da bi trebalo voditi djecu i na takva mjesta da ne zaborave, da se nikada ne zaboravi
Poslao nurlisoul u 23:34, 8.11.2008 | Link | |
Neke istoriske činjenice se ne smeju nikad zaboraviti.
Treba ih stalno ponavljati, ogoleti do kraja, da svi vide šta je doneo, pa se vamir nacizma ne bi ponovo javljao na našim ulicama!

Izmenio Dolores dana 9.11.2008 u 18:10
Poslao Dolores u 18:10, 9.11.2008 | Link | |
Bila sam u Ausvicu, sesti razred osnovne, pre toga smo obilazili zamkove i ostala mesta...
I pre toga cula sam za Ausvic, ali... mi decurlija mislili smo da je opet nesto slicno ( zamak, katedrala..).
U kuli iznad ulaza progovorio je nasnimljen glas na nasem jeziku gde smo dosli.
Onda samo krenuli u obilazak, iako smo bili deca cutali smo niko nije pravio galamu, ponekad bi pitali nesto zateceni i zgranuti, zapanjeni...
Sobe pune odsecene ljudske kose, cebad napravljena od iste.. duge plave pletenice negde levo u gomili..
soba puna cetkica za zube ( unutrasnje pitanje.. koliko njih nije stiglo da pokupi cetkicu za zube u haosu rata? .. koliko je to ljudi, dece, zena...
Videli smo peci za spaljivanje ljudi, silazili u gasnu komoru ( rekonstruisanu )...

Mnogo puta sam ponovila da bi posetu Ausvicu trebalo uvesti kao obavezno nesto....

Imali, nemali dece, moramo svu decu dojiti ljubavlju, pricati o ljubavi prema ljudima, bez obzira ne boju koze, veru..
Izmenio jelenaartpoezija dana 10.11.2008 u 01:00
Poslao jelenaartpoezija u 00:59, 10.11.2008 | Link | |


Ostavi komentar