# # 01:31
12.11.2008
МУДРОСТ И ГЛУПОСТ,БЕЗЛИЧНА МАСА

Шта да ти кажем, дошли су хладни дани, почеле су да се вуку магле и да даве оне јесење кише. Ових дана ми нешто сан на очи неће, превише сам напет иако пијем чај од жалфије, па размишљам:

- Онај стих из Исусове проповеди на Гори, где каже '' Благословени су нишчи духом, јер је њихово царство небеском'' делује ми тако нестварно да сам скоро сигуран да је то дописано свему ономе што је овај говорио. Јер, какав је то Бог коме требају '' нишчи духом'' тј. сиромашни духом да не кажемо - глупи, са погледом на живот као кроз олук ? У античком свету, у којем се родио и живео Исус, није било могуће нити нормално да Бог тражи од поданика да буду глупи. Аполон, Софиа, Изида, Хатор...њима се моле поданици за мудрост. Невероватно ми је да Господ тражи од својих поданика да се интелектуално не развијају. Иначе, ову доктрину је касније , у средњем веку нарочито, подвукла Црква као доминантну и скоро пресудну када је у питању добар хришћанин.

 Мудрост никада није била драга онима који су били на власти и желели да задрже исту, мудри  појединци још мање. Први кога су осудили на смрт не због доказаног преступа већ због много пута исказане мудрости и постојаности био је Сократ, па за њим Исус... списак се још увек прави.

Па ипак, ни данас се нико не сећа оних који су гласали да Сократ буде осуђен на испијање отрова од кукуте, нити су позната имена оних који су уместо Вараве (Барабе) изабрали Исуса да буде разапет. По њиховим именима је пала прашина (многи кажу и проклетство) јер је судија била безлична маса. Наспрам ње, стајали су поносито појединци, видоких етичких принципа.

ЗАТО ТЕ МОЛИМ, ЗАКЉУЧУЈУЋИ ОВО ПИСАМЦЕ:

НИКАД НЕМОЈ ДА БУДЕШ ДЕО МАСЕ!

Твој СОКРАТ

objavio sokrat u 01:31 | kategorija:
Permalink | obavesti prijatelja | Komentara (3)
Komentara:
Kazes gde si pisao protiv vere ! Evo u ovom postu nesto si hteo reci al to sto si rekao je taman ko kad dete uci da pise slova pa neka slova okrene naopako.
U jak si mi ti filozof da kritikujes samoga gospoda nasega Isusa Hrista, jer ti znas da nista neznas, to je poznato, a neznas ni razloge sto rece Hrist kome je namenio carstvo nebesko, jer ocito ti u toj masi bezlicnoj neces biti onaj koji je dostojan da pokusa da udje u to carstvo.Ne ide bez duse Sokrate, to sa pamecu nema veze.
Kazu za nekog ko ne vlada opasulji se, a ja bih rekao coveku koji duse nema da je nece steci odusevljenjem nad svim i svacim. Tastina i lazna mudrost je prav put u pakao, a samo cisti duhom i kojima je misao takva neiskvarena i dobrodusna zasluzuje Hristovo postovanje. Taj tvoj elitizam i pokusaj da se nad Hristom uzdignes je tvoj misaoni suicid jer mnogi ce se poput tebe nad tim Hristovim mislima suociti sa svojom tastinom i svojim golotinjom i neznanjem.
Poslao Seljak u 01:11, 17.11.2008 | Link | |
Драго ми је да си изнео своје мишљење о овом питању. Колико видим, ти мислиш да је моје размишљање о једном стиху из Беседе на Гори нешто што је '' писање против наше вере'' и да ја у њој критикујем Господа Исуса Христа. То је права бесмислица. По тој твојој логици, наша (хришћанска вера се налази у једном стиху? Неће бити.
По истој логици код тебе би, када би ти пресуђивао, Св.Василије Велики и Св.Августин (да се разумемо, са њима се не поредим ни на тренутак били тешки јеретици јер су другачије тумачили пар стихова из исте Беседе на Гори. Оваквих примера, у којима појединац покушава да докучи поједине сегменте вере у којој је, има много и превише у две хиљаде година дугој историји хришћанства. Не знам да ли ти је познато да су наши национални светитељи и за живота велики пријатељи -Св. Николај (Велимировић Жички и Ава Јустин (Поповић битно другачије гледали на тумачења појединих делова Јеванђења по Матеју. Је ли то грех? Зар баш они нису написали томове и томове књига трагајући за одговорима?
------
Одај ми тајну, одакле ти идеја да немам душе? Или, гледано из друге перспективе, одакле ти идеја да ти имаш душу и тапију на исту?
Драго ми је да си обавештен ко ће, када за то дође време, да уђе у Царство небеско.
Пошто видим да си преузео на себе да заступаш и самог Христа, обајсни ми зашто ј Господ рекао својим ученицима на много места да '' не буду као остали...'' Ето, провери сам ако ми не верујеш. Нови Завет кући имаш, сигуран сам.
-----
Свакако си у праву када кажеш да нећу бити у тој безличној маси. Драго ми је да си схватио да је, по мом дубоком убеђењу, најтачније Исусовом учењу оно које проповеда да се човек треба да усавршава сваким даном све више, јер је од Бога дат. Па Бог када човека ствара каже '' створимо га савршеним као што смо ми'' (1.књ.Мојсијева и то сам Исус на много места подвлачи. На крају крајева,безлична маса, светина, је осудила Исуса на смрт, не интелектуални појединац.Али, о томе ти стоји детаљније све у посту.
Драго ми је да си се поново јавио.
Добро здравље
Poslao sokrat u 02:28, 17.11.2008 | Link | |
,,srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba''-problem je u lošem prevodu (
Poslao simor u 00:18, 20.11.2008 | Link | |


Ostavi komentar