# # 03:23
17.11.2008
СИМБОЛИКА РИБЕ И ХРИШЋАНСТВО 2.део

Много пре појаве хришћанства, риба је већ имала своје дубоко заступљено мистично значење у већини медитеранских али и других култовима. Симболика рибе је разнолика али се у већини случајева своди на плодност као небески благослов и давање живота, што због чињенице да живи у мору (води) које је само по себи давалац живота, што због великог броја јајашца која су сама по себи, такође, симбол живота и плоности. У овом контексту се срећемо са њом код култова Изиде, Хатор, Венере, Атаргaтис, Велике Мајке у Ефесу која око својих гениталија носи ниску риба  док јој је око врата ниска са симболима зодијака.

Риба је истовремено и мушки симбол - у Озирисовом култу риба је чисто фалусни, оплођујући симбол док се у Месопотамији срећемо са филистинским божанством Дагоном (Даг-риба) чији се култ помиње и у Библији. Стара јеврејска Пасха падала се месеца адра (adar- риба) док  су прехришћански Јевреји учили да је риба храна блажених у рају као и симбол небеске гозбе у будућем животу. У хиндуизму се риба среће кроз култове Вишне, спаситеља у његовом првом оваплоћењу и творца нове расе, и Варуне, злаћане рибе. Попут медитеранских мистеријских култова и овде риба сиболизује богатство и плодност као што је и атрибут божанске љубави.

У Грчкој је реч '' делфос'' имала двојако значење – пророчиште и риба. У Делфима се стога у прво време  прослављала Темис, оригинална богиња риба. Каснију рибљу богињу Aфродиту Салакијску, прослављали су њени следбеници у свети дан, петак, када су јели рибе.

            На сасвим другу димензију симболике рибе, њену повезаност са зодијаком у оквиру којег јој одговара један знак, скренуће нам пажњу тзв. Пекторијев епитаф који почиње: '' О, божански роде Небеске Рибе, чувај своје срце непокварено, примивши бесмртно врело међу смртницима из божанских вода...!)

Имајући у виду да пун круг Зодијака траје 25.800 година, мада се Хипархова прецесија обично заокружује на 26000 година, долазимо до чињенице да сваки зодијачки знак траје 2150 година. Бројне приказе зодијака виђамо у Египту, у пирамидама у Дендери и Теби, на којима је астролошки знак Рибе приказан негде  са једном а негде са две рибе. Ова симболика ће се временом изгубити тако да ће хришћани приказивати најчешће само једну рибу означавајући, као што каже стих из наведеног епитафа, Рибу Небеску.

Астролошки знак Рибе почиње од 150.пне. и траје до 2000.године наше ере – у ери Рибе заправо наступа ера Хришћанства као већинске религије на планети. Како се у великом зодијаку знаци крећу ретроградно, Риби претходи Ован, овоме Бик па Лав а почетак или крај сваког знака означавају се или убијањем тог знака или његовим младунцем. Зато се у периоду Овна (2300- 150.пне.) срећемо са легендом о Златном руну у Грчкој односно представом Амона-Ра у Египту. Тако можемо приближно да датујемо излазак Израелаца из Египта према детаљу у коме се говори да су чекајући Мојсија, себи излити бога од злата- Златно теле док се Јахвеу као жртва почиње да  приноси – овца/јагње.

Каснијим поистовећивањима Амона-Ра и Зевса долази се до још једног божанства у Египту, хронолошки каснијег- Аписа у ери Бика (4450-2300.пне.). Иако немамо историјских података о Криту у овом периоду не можемо а да не забележимо помен Минотаура. Са друге стране, Бику претходe  знаци Блазанца и Рака о којима не располажемо историјским чињеницама а онда наилази знак Лава (10900- 8750). Да се подсетимо, према митолошким мотивима овог периода Херакло и Гилгамеш убијају лава.

            Уколико се вратимо на прелаз из знака Овна/Јагњета у Рибу не можемо а да се не поново осврнемо на овде изнету Шафову тврдњу према којој jе приказ Исуса као Доброг Пастира, рибе и вина, све до краја 4. столећа био доминантан у хришћанској иконографији. Тек почетком 5.столећа долази до успостављања новог хришћанског знака (крста) и трајнијег потискивања стварног значења представа Исуса- Јагњета Божјег, Доброг Пастира али и Небеске Рибе.

            Разрешење проблема откуд поистовећивање Исуса са знаком рибе захтева додатна објашњења од оних до сада наведених. Многа дела апокалиптичког карактера појавила су се у периоду од 164.г.пне. (Псеудо Данијел) до Кармена Комодијановог (око 250.г.не.), проповедајући скори крај света и долазак Христа - Месије чија ће владавина бити хиљадугодишња. Веровало се у скори долазак Месије и у таквој атмосфери појавио се Исус са именом које ученик и јеванђелиста приписује као лично име галилејског пророка, иако је оно раније схватано као симбол јер Исус (на старојеврејском Јешуа/Јошуа) значи  најпре '' спаситељ'', али и ''исцелитељ''и ''заштитник.'' Његов сотериолошки карактер подвучен је именом Исус из Назарета при чему се помен Назарета не везује за географску одредницу већ за значење речи Назореј/ Назареј која у старојеврејском има значење идентично речи Исус – спаситељ. Због тога Бењамин Смит изводи закључак да је хришћанству као верском покрету најпре претходило поштовање Исуса лекара и бога, одређујући формирање Исусовог култа столеће пре и после наше ере.

            Знак Рибе је трајно обележила појава хришћанства као планетарно доминантне религије са основом у Исусовом етичком учењу и прекид са прехришћанском античком традицијом. Иако је само хришћанство дубоко мистериозофско учење које у себи обједињава велики број култова, у 4.столећу се најпре јавља тежња да ова религија, најпре изједначена са осталим Миланским едиктом из 313.године, постане и државна религија.То ће се догодити указом Теодосија из 380.године тако да ће у наредном периоду нехрићанска култура доћи на потпуну маргину због чега је  Јустинијаново укидање Академије 529.године представљало логични и завршни ударац свему што је претходило хришћанству а што су хришћани  погрдно назвали паганством. Још једина веза са антиком била правна школа у Бериту/ Бејруту све док Јустинијан  Први није са Трибонијаном завршио кодификацију римског права, на тај начин сачувавши остатке античке културе.

Као што је 476.пао Рим а 529.угашена Платонова Академија, још једино место у коме се проучавала античка философија и култура, тако крајем 6. столећа долази до потпуне и ничим ограничене доминације хришћанске цркве која ће наступити са новим етичким учењем које је у завештање оставио Исус чије учење представља степеник више од њему претходећих учења. КРАЈ

objavio sokrat u 03:23 | kategorija:
Permalink | obavesti prijatelja | Komentara (2)
Komentara:
Svasta napisa o ovim ribama.
Horoskopski znak je naklonjen mome, pa su mi simpaticne. O onim bezobrazlucima, simbolima sto si napomenuo, necu da diskutujem

Mogu ti reci da si neka podrucja ribe potpuno zanemario.
1. Prvo ribe u tiganju, i ostale specijalitete. Sve mi voda podje na usta... mora da sam gladna

2.Sta za tebe znaci kad vicu muskarci: Kakva riba...
kako objasnjavas : vidi sto riba ima noge
ili: joj ribice, sto bih te smazo... ...????
Ima jos ali necu da te sekiram od rane zore
Poslao Tvoja prijateljica u 07:02, 17.11.2008 | Link | |
Svidja mi se. Da nisi sve ovo napisao o ribama ja nebih znala toliko o njima.
Poslao enigma5 u 10:04, 17.11.2008 | Link | |


Ostavi komentar