Sta Srbi znaju o Srbiji

4/11/2006

Planinarenje

Šta je planinarenje?

Kada se pominje planinarstvo na ovim prostorima obično laici, ali i ogroman procenat članova planinarskih društava misli da je planinarstvo isključivo neka tura na planinu, uspon na neki vrh, šetnja po šumi i sl.. Može se reći da je planinarstvo za čoveka u današnjem vremenu najzdravija fizička aktivnost koja se odvija u prirodi.

 

Šta obuhvata planinarenje?

Termin planinarstvo je samo širi pojam za brojne aktivnosti i sportske discipline koje podpadaju pod planinarstvo, a to su:
Razni izleti i ture na lako pristupačne planine, visokogorstvo, speleologiju (pećinarstvo), Gorska služba spasavanja (GSS), Vodička služba, orjentacija, turno-skijanje, planinarske transvenzale, alpinizam i sportsko penjanje.

Po međunarodnim tablicama iz planinarstva su proistekla i četiri sporta: alpinizam, orijentaciono trčanje, sportsko penjanje i slobodno penjanje(free climbing).

 

Zašto planinariti?

Biti planinar znači obilaziti i upoznavati lepote planina, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, sticati nove prijatelje i družiti se s njima.

Nije li zadovoljstvo ono što tražite od života?
Odlazak u prirodu i kretanje na čistom vazduhu je aktivni način odmora, koje uprkos uloženim fizičkim naporima čoveka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom. Prema tome, bavljenje planinarenjem pospešuje čovekovo zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko.
 
Moje preporuke
Lično iskustvo mnogo govori. Ako se ikada nadjete u prilici da možete da posetite neki planinski vrh ili nacionalni park, nemojte oklevati, jer ko jednom proba blagodeti planinarenja i ono što može da nauči iz njega, teško posle odustaje. A zašto bi odustajali?
Planinarenje može doneti i probuditi samo ono najbolje i najpozitivnije u čoveku.
Ako vas zanima nešto više o planinarenju kod nas, posetite www.zeleznicar.org.yu

 

 


11:06, 4/11/2006 2komentara Link

Pošalji komentar

20:12, 4/11/2006 Poslao Raiden
e moj kolega samo ti planinari i shetaj po shumi, umesto da smislish kako da zaradish pare , ti pishesh kako da se sheta po planini))......Dok ti planinarish ja cy da zaradim pare

21:41, 4/11/2006 Poslao spajk
Blog ti je maksimalan i mislim da bi mladi ljudi vise trebali da se posvete ovoj temi i upoznaju nasu prelepu Srbiju !!!
Samo napred
Kolega Spajk
www.splavarenje.mojblog.com

{ Last Page } { Page 5 of 7 } { Next Page }

O meni

Home
Moj Profil
Arhiva
Prijatelji
Foto Album
RSS Feed
Kontakt

«  March 2021  »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Zadnje napisano

SREĆNA SVIMA NOVA GODINA!!!
Продаја фотографија(наставак)
Продаја фотографија преко интернета
Za gurmane i one ostale!!!
Planinarenje

Kategorije


Prijatelji


Linkovi

Blog Hosting

 Subscribe in a reader