Subotica kapija Evrope
30.1.2010


Nisam morao cekati subotu da bi otputovao u Suboticu. Ko li je i  zasto nazvao Suboticom, nisam pouzdano utvrdio. Mora da je na krshtenju bila bas mala pa joj se nije moglo dati ime - Subota. Sada je velika, ima sto hiljada stanovnika i velelepne i drevne gradjevine, ali je niko ne naziva Subotinom.  U traganju za poreklom imena saznao sam da je ovaj grad kroz vekove premenio dve stotine imena. Ko ce sve da ih popamti?!! Najranije zapisano ime je Zabatka. 1391. godine. Ovo je jedna varijanta trenutnog naziva grada na madjarskom jeziku - Szabadka. Srpski naziv potice, smatraju jedni, od rechi dana u nedelji "subota" i prvi put se pojavljuje 1653. godine. Drugi pak kazuju da grad ime nosi po Suboti Vrlicu, riznicharu cara Jovana Nenada. Subotica je poznata po Palicu, koji simbolishe Vodotoranj izgradjen na samom ulazu, 1912. godine, kada je podignut Zenski shtrand, drveno letnje kupalishte. Pedesetak metara dalje je hotel Jezero, podignut 1903, kada je nazvan velikimk hotelom. Uvuchen je u stoletnu shumu,a od hotelaPark odvojen je starom velikom terasom podignutom nesto kasnije na 3.300 kvadrata sa poslasticharnicom i restoranom, prostorom za balove. Jedna od bajkovitih lichnosti Subotichke proshlosti, vec pomenuti car Jovan Nenad, javio se u istoriji posle poraza madjarske vojske od Turaka na Mohachu 1526. godine. Njegovu tajanstvenost uvecavala je chudna crna pruga koja mu se pruzala od slepoocnice do stopla noge, zbog chega su ga prozvali Crni. On je potisnuo Turke iz Bachke i tu osnovao svoju kratkoveku slovensku drzvau, koja je pored Bachke ukljucivala severni Banat i mali deo Srema. Proglasio se carem, a Suboticu izabrao za prestonicu. Poginuo je 1527. u sukobu sa ugarskim vlastelinom. Ima tu jos poznatih ljudi iz Subotice, knjizevnik Danilo Kish, Zvonko Bogdan, pevach, kompozitor,slikar i dzokej. Sve u svemu lep grad da se obidje, i ako vas put nanese tamo proshetajte, svidece vam se.
Objavio/la Bobby u 14:31 | kategorija:
Permalink | Komentara ( 3 ) | Pošalji komentar
Komentari:

Pošalji komentar

eh, jos da nam je pozorista, kao sto nije.... ccc
Poslao/la Anoniman stanovnik Subotice u 15:30 , 30.1.2010 | Link | |
lepo preuzeto s wikippedie, samo i tu wikipediju piše svako kako mu volja, zaboravio si navesti važan podatak:
"Maria Theresiopolis – slobodan kraljevski grad
Turci su Suboticu zauzeli 1542. godine i vladali njome do 1686. Privilegijom iz 1743. godine Marija Terezija proglasila je Suboticu slobodnom komorskom varoši, za šta su Subotičani darovali carici 150 konja. Za odanu službu subotičkih graničara habsburškom dvoru, Marija terezija proglasila je Suboticu 1779. godine slobodnim kraljevskim gradom. Za ovu važnu odluku Subotičani su poklonili carici 5000 zlatnika i platili otkup 266.666 forinti. Status slobodnog kraljevskog grada doneo je Subotici veću autonomiju i novo ime – Maria Theresiopolis.
evo predlog neka vlada kaže koliko košta sloboda pa da se opet otkupi i oslobodi tiranije...
Poslao/la Anoniman u ropstvu u 15:59 , 30.1.2010 | Link | |
Nije preuzeto sa wikipedije, nego sam chitao o tome i pre. Imam i prijatelje koji zive tamo pa su mi i oni prichali o tome dosta. Sve u svemu tnx
Poslao/la Bobby u 16:18 , 30.1.2010 | Link | |