trebamisvakidan

27/12/2006

Bol, gnev i blogos

malo sam pozajmila tekst........

Bol, gnev i blogos

Vladislava Gordić Petković
Postoje situacije za koje nema adekvatne reakcije - situacije koje predstavljaju takav vrhunac bezobrazluka, bestidnosti, gluposti s jedne, ali i bola s druge strane, da se na njih može reagovati samo ćutanjem. Nisu takvi okidači tišine primetni samo u specijalnoj sudnici i ordinarnoj ludnici svakodnevnog života: u politici su prisutni "po difoltu", u vašarište umetnosti se bespravno useljavaju, potom i legalizuju. Više se niko ne obazire na nesuvislost modernog klasika koji trenutno čita "ono by onaj", gotovo smo ravnodušni prema ambiciji slavsko-salonske elite da turbo-folk pretvori u urbo-folk tako što ga dovodi na prestonički trg.
Bezobrazluk, bestidnost, glupost smo apsolvirali. A bol? Za njega je Šekspir i master i doktor. Na kraju "Kralja Lira" vidimo oca koji na rukama nosi mrtvu kćer; jednako nemoćan da svlada i iskaže svoj bol, stari kralj poziva svedoke svoje nesreće da reaguju umesto njega onako kako bi reagovao on sam. "Urlajte!" zavapio je Lir. "Vi ste svi od kamena! Da imam / Jezike vaše, vaše oči, ja bih / Od jada svod nebeski srušio."
I na papiru i na sceni, ovaj trenutak predstavlja vrhunac patnje koji će i blaziranog i ciničnog pripadnika (Glo)raje bar na trenutak prekinuti u saživljavanju sa strepnjama i nadama silikonskih diva i divova. Ko je pazio na času i čitao od početka, znaće da je prizor potresan ne samo zbog dubine bola jednog oca, nego i zbog dubine pada jednog vladara. Pred nama je silnik čiji se kraljevski gnev - gigantski po razmerama i fatalan po posledicama - pretvorio u jednako snažan, a duboko ljudski, bol. Reči i suze koji bi tačno preneli snagu tog bola imali bi moć da sruše svet. Ili se onome koga boli samo čini da je tako.
Ali, budimo i mi na časak blazirani i cinični pa upitajmo koliko bol zaista može da boli? Gradiranje bola je, nesporno, krajnje neukusno, i nije tema uljudnog razgovora: međutim, poređenje i stepenovanje nameće sama činjenica da se ova Šekspirova tragedija i bavi jednom tako neukusnom temom - temom merenja i razmeravanja krajnje neizmerivih stvari. Lir i sebe i nas opseda kvantifikacijom ljubavi, kalkulisanjem odanosti i oholosti. Tragedija počinje prikazivanjem silnika koji traži od svojih kćeri da mu kažu koliko ga i kako vole, ne bi li iz toga zaključio koja ga voli najviše; završava se bezmernim bolom tog oca koji čak ni u trenucima stradanja i propasti ne prestaje da traži adekvatan aršin za sopstvenu patnju, pa makar taj aršin bio čista hiperbola kao pad neba na glavu.
Bol i gnev su osećanja koja se tokom izborne kampanje osećaju najkomfornije: istini za volju, njima se i maše i manipuliše, ali im se ostavlja i veliki prostor za slobodno delovanje. Poslednji osvojeni prostor, onaj virtuelni, iskoristio je sve potencijale negativnih osećanja koja je blagovremeno ugostio. Zato je godinu 2006. neizbrisivo obeležio novi vid diskursa - blogos. Da nema bola i gneva, ili da ima adekvatnog aršina za njih, blog bi možda bio jedva vredan pomena, samo razbibriga za dokone i narcisoidne. Ali blog je otčepio negativne emocije svih onih koji su navikli da ih potiskuju, kanališu ili sublimiraju. Postao je odušak lepo vaspitanog sveta kome je dozlogrdilo da ćuti o svemu o čemu je neukusno raspravljati, a pogotovo da ćuti o onome što nevaspitanom delu sveta nije neukusno da čini.
Kad je prepoznao kompenzaciju kao jedan od mehanizama delovanja nesvesnog, Frojd je otvorio mogućnost da protumačimo ono što bi se inače otelo svakom tumačenju: tako u izjavama vajnih javnih ličnosti odlično detektujemo šta im fali i šta ih tišti. Praznoglava neprofesionalka insistiraće da svaka kritika njenog rada bude profesionalna, prodavci telesnih draži ugušiće vas pričama o svojoj duhovnosti, posednici prljavih ruku pričaće samo o čistim namerama. Upravo zato što raskrinkava takve kompenzacije, blog pripada virtuelnoj gerili: iskazuju se stavovi i ideje koji automatski pozivaju na nesklad i neslaganje, na sučeljavanje i unakrsno (pre)ispitivanje. Jednako daleko od debatnog kluba i kafanske rasprave, od finog uspijanja i razularenog navijanja, ovaj vid elektronskog elaboriranja realnosti služi izvesnoj vrsti sticanja moći: blog artikuliše glas marginalizovane manjine, bilo da se radi o marginalizaciji elite ili (delića krajnje radikalizovane) mase.
Internet komunikacija, kako otkrivaju teoretičari, opstaje na sredokraći između govorenog i pisanog jezika, između usmene i pisane komunikacije. Jezik mejla, četa i bloga teži ekonomičnosti, diskontinuiranosti i fragmentarnosti usmenog saobraćanja, ali je, sa druge strane, rešen da svojoj pomodnoj vaninstitucionalnosti da institucionalnu formu - da sebe pretoči u pismo. Jezik blogera i forumaša otkriva tu potrebu, ali istovremeno komunicira fotografijom, karikaturom, citatom, čime komunikacija stiče dragocen novi nivo referentnosti.
U novembru ove godine, na Mreži je registrovano šezdeset miliona blogova. S obzirom na njihovu duboko privatnu i individualističku koncepciju, čudo ih nema i više. Po definiciji, blog je nešto između dnevničke i epistolarne proze sa neviđenim mogućnostima interakcije, reakcije i kreacije: rađanje bloga iz onlajn ispovesti možda je razlog što je kratko vreme za autora takvog elektronskog štiva korišćen termin "eskribicionista". Blog je najčešće komentar teme, događaja i pojave, ličan ili principijelan, kombinacija reči i linka, stava i reference. Njegov konstitutivni deo su reakcije i komentari koje inicira. Zato blog postaje, barem u protekle tri ili četiri godine, način da se vesti oblikuju, lansiraju, stvaraju, način da stav bude vest. Blog je pokušaj da se pokaže da ne postoje nebo i Zemlja, dve Srbije, da ne postoje definisane suprotnosti. Binarne opozicije su iluzija - umesto njih, postoji čitav arhipelag razlika.
Upravo one situacije na koje se ne može i ne ume reagovati dobijaju svoj prostor u blogu. Bilo je zamerki na agresivnost i žestinu domaćih blogova, ali se ne može drugačije: na huljenje i laganje, na prostakluk i drskost, na verbalni linč i kaljanje časti koji se konstituišu u tabloidni kanon (uz toplu podršku salonaca kojima prostakluk obezbeđuje većinu) jedini kanal koji dozvoljava preostalim skupinama finog sveta da pokažu zube, sačuvaju čast i otvore dušu jeste blog. Nijedan bol nije toliko snažan da sruši nebo, znao je to i Šekspir; znao je, isto tako, da ćutanje i trpljenje nije uvek deo dobrog vaspitanja.

danas


03:19, 27/12/2006 Poslao u pozajmljeno 5komentara Link

Pošalji komentar

03:41, 27/12/2006 Poslao zvezdana
Bas fin tekst, ono za nas blogere...

05:32, 27/12/2006 Poslao Lady
"...blog je otčepio negativne emocije svih onih koji su navikli da ih potiskuju, kanališu ili sublimiraju. Postao je odušak lepo vaspitanog sveta kome je dozlogrdilo da ćuti o svemu o čemu je neukusno raspravljati...
...blog artikuliše glas marginalizovane manjine..."
Odličan tekst.

08:25, 27/12/2006 Poslao drvo
Živa istina.. ".. ali se ne može drugačije: na huljenje i laganje, na prostakluk i drskost, na verbalni linč i kaljanje časti koji se konstituišu u tabloidni kanon (uz toplu podršku salonaca kojima prostakluk obezbeđuje većinu).."
Dodala bih samo da je marginalizacija tog sveta takodje i vid njegove borbe, metodama koje sebi može priuštiti. Što emotivno, što materijalno. Na žalost previše je takvih koji ne mogu ni to. Internet je godinama bio, a i još uvek je, privilegija manjine, pa ni mi nismo referentna vrednost.

09:01, 27/12/2006 Poslao SRNA
"...bezobrazluka, bestidnosti, gluposti s jedne, ali i bola s druge strane, da se na njih može reagovati samo ćutanjem..."
паметно
и дугачко

09:35, 27/12/2006 Poslao drvo
I ne pominje se nigde da je u Srba ovaj vid komunikacije u početku bio zamena za male oglase lične prirode, te su mnogi svoj isprazan emotivni i seksualni život obogatili zahvaljujući novootkrivenom mediju, a posle su se i izbezobrazili pa ga (zlo)upotrebili i u politikanstvu

{ Prethodna strana } { Page 5 of 79 } { Sledeća strana }

O meni

Home
Moj Profil
Arhiva
Prijatelji
Foto Album

Linkovi


Kategorije

svaki dan
poneki stih
pozajmljeno
i to je dan
trenutak
eto i to

Poslednje napisano

mi
krug
.....
sama je došla...
Bol, gnev i blogos
običan dan
.......
verovanje
Kako prepoznati milionera?
kraj?
Bez Naslova
Obuci hrabrost
Noć
Ako znaš bilo što
naručili smo je....

Prijatelji

edukator
maxiz
Mirakulica
Lady
SRNA
drvo
yin
Dzo
samojedino
BIBA
Skorpijica
doktor

Blog Hosting

BlogOye - Balkan Blog Portal

«  April 2021  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
trebamisvakidan