Živim - No Alternative

Home
Profil
Arhiva
RSS

Slalom

Vaš potpis za više beba
Ni kvantitet ni kvalitet
Preventiva
Elektronske knjige
Volontiranje, ali ne na Univerzijadi

Linkovi

Astrostories

Khaled Hosseini

BlogOye - Balkan Blog Portal

Global 

Bloggers Against AIDS Campaign


Preventiva

08:50, 9/7/2009 4komentara Link

Doživim stres svaki put kada vidim "reklame" koje žene podsećaju da odu na kontrolne preglede dojki, grlića materice, da se zaštitimo od Sunca, prestanemo da pijemo, jedemo, uskoro ćemo da dišemo vazduh na kašičicu. Možda ćemo svi postati kao nesretni Majkl Džekson, pa ćemo šetati okolo sa maskom za kiseonik na licu. Podrazumeva se, oni koji imaju novca za to, oni drugi će udisati silne kancerogene čestice.
Te čestice vrebaju iza svakog ugla, iz svega što koristimo i ne koristimo ali smo izloženi tome.
Brokoli je veoma zdravo povrće, hvala na pitanju, redovno konzumiramo antioksidante koje se u njemu nalaze, ali kako nije iz naše bašte, šta još konzumiramo ne znamo.
Tako izložene žene medijskoj prevenciji sede po čekaonicama i tresu se. Naročito one preko 35, 45, 55, 65, ima i starijih, naplašene, posle ko zna koliko godina došle kod čika doce i prisećaju se da li boli.
Država je napravila kampanje i neka jedan jedini život bude spašen odlično je. Biće ih spašeno mnogo više, čini mi se.

Ali, mi žene, plaćamo za ono što spada u osnovni pregled a bez čega nema kompletne slike stanja našeg zdravlja. Cena je za neke sitnica, između 3000 i 5000, zavisi hoćete li u državnoj ili privatnoj laboratoriji da vam urade ureaplazmu, hlamidiju i mikoplazmu.
Kolposkopija je 240 dinara u mom DZ, ne znam koliko je kod drugih, to može svako da priušti.
Ne postoje vaginalete koje se mogu dobiti na recept, po mojim saznanjima apsolutno nijedne.
Zdravlje nema cenu, jedino što mnogo žena plati i na mostu i na ćupriji nemajući za osnovno.
Eto Ministarstvu teme za razmišljanje.

Na ultrazvuk možete čekati nedelju dana, i duže naravno, ako nije baš hitno.

Rezultat papa testa u zavisnosti da li je nešto u najavi ili ne, možete čekati i dva meseca. Dva meseca, mesec ipo dana, za neke može da bude pitanje života i smrti.
Ako je hitno rezultat može da bude gotov za nedelju dana.
Hmmm...

Da ne načinjem temu kakav drkoš može da bude lekar kod koga idete.
Tu imam ludu sreću da je izabrani ginekolog vanredno dobar čovek pa posle sve ostalo. Polako i mirno kaže i objasni šta ima, strpljivo odgovara na pitanja i pregled ne osetim. Ne dozvoljavam da me drugi gledaju ni na ultrazvuku. Pokazalo se da ne grešim, zna kako i loše vesti da saopšti.
Muško je.
Ženskih ginekologa se plašim, toliko su surove kao da nisu žene. Ne sve naravno, ima jedna koje se ne plašim.

O stolovima koji u gomili porodilišta deluju kao da su zaostali iz II sv. rata šta reći a ne zaplakati? Preznojim se kada mi kažu obujte naše papuče...
Kakve li se živuljke u njima kriju?
Da gola šetam po ordinaciji trika nema, na preglede strogo idem u suknji.

U našem DZ postoji ultrazvuk i mamograf, ali nema ko da radi na njemu. Kada su sistematski dolazi lekar iz Beograda. Sledeća opcija je privatnik. Trenutno ni doktorka koja to radi privatno ne radi. Šta mislite da li je lakše uraditi mamografiju u poznatom okruženju ili otići na Institut i preventivno se dodatno stresirati.
Zato svima delim broj telefona doktorke kod koje idem na tu vrstu pregleda. Zbog načina na koji komunicira sa vama i kako vas pregleda znate da ste tu zbog sebe a ona je tu zbog vas i to je najvažnije. Nije tu da zaradi nego da vam pomogne.
Razlika je drastična.

Poslednjih 10 dana žene pizde što nas nekoliko ulazimo preko reda, a ne znaju koliko su srećne što čekaju...
Moj lekar svaki put ono loše objasni i ukaže šta je dobro, objasni sledeći korak. Hvala mu na tome, to mi omogući nekoliko sati sna.

Ne mogu a da ne razmišljam šta je sa ženama koje nemaju za osnovno, koje imaju drkoše od lekara i koje nemaju ni nekoliko sati sna...Pošalji komentar ::

10:16, 9/7/2009 Poslao: Trešnja ::
Čitam tvoj post i razmišljam koliko sam se puta iznervirala gledajući te reklame. Potpuno si u pravu. Za svaku reč. Ostala sam bez dr. ginekologice jer više nisam mogla da podnesem njeno ponašanje ( iskorumpirana do bola ali stručna ). Sad sam u potrazi za ginekologom. Na ovom linku
http://www.majkahrabrost.com/ se vodi kampanja za bolja porodilišta, za bolji život i tretman žena. Donekle smo nešto i uspeli, ali znaš kako je u Srbiji. Sve kasni i sve je sporo.
Pozdravljam te i hvala na postu.
15:04, 9/7/2009 Poslao: bamby ::
pominjala sam MH pogledaj post o volontiranju , trudim se da aktivno ucestvujem koliko god mogu, verovatno se i preko toga znamo ali pod drugim nikovima.
mali je svet.
ma tuga da te uhvati. kad god pricam sa ginekologom o ovim problemima on nemocno siri ruke. razumem ga, ima dana kada pregleda 50 zena, plus porodiliste, plus druge obaveze, treba sve to izdrzati.
jednom je hteo da napusti DZ a zene pisale peticiju.
uspecemo, samo je vazno da se usadi svest da nista niko nece za nas da uradi i da moramo da nastavimo dok ne budemo imale tretman kakav zasluzujemo.
14:55, 10/7/2009 Poslao: Sheherzada ::
sama rec mamograf
zanci da "mami",
cim neshto 'mami"
-znaci da nije dobro.
12:09, 22/7/2009 Poslao: gRAVITACIJA ::
U ovoj zemlji je sve kako bude, a mi smo odvec sviknuti na taj rezim. I uvek je: - Cuti, moze i gore da bude!
Elem, moja sestra je radila Papa test 19.maja, jos ceka rezultate. Ziva nije, a i ja sa njom. Miiisim